keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Suomalaisia vieraita ja ranskalaisia minuutteja

Sain viime keskiviikkona vieraita Suomesta, vanhempani ja tyttäreni tulivat käymään vajaaksi viikoksi. Bloggaaminen jäi vähemmälle, kun oli muuta touhua iltaisin. Vieraat kävivät ahkerasti katselemassa Lyonin museoita ja muita nähtävyyksiä minun ollessani töissä. He ovatkin nyt huomattavasti perehtyneempiä kaupungin kulttuuritarjontaan kuin minä.

Yhdessä ihmettelimme eritoten ranskalaista elämänrytmiä ja aikakäsitystä varsinkin ruoka-aikoina ja liikennevälineissä. Saattaa olla, että ns. ranskalaisen minuutin käsite tulee elämään perheemme puheenparressa pitempäänkin. Vieraat saivat esimakua vaihtelevan mittaisista - useimmiten suomalaista aikamäärettä huomattavasti pidemmistä - minuuteista jo lentokenttäratikassa. Sen pitäisi kulkea 15 minuutin välein, mutta laiturilla olevassa taulussa luki sen tulevan 20 min päästä. Nämä minuutit eivät sitten hetkeen vähentyneetkään ja lopulta lähtö koitti, kun aikaa oli kulunut lähemmäs tunti. Samaa oli havaittavissa muutenkin raitiovaunujen ja metrojen kulussa. Kovin oli monesti piiiitkiä ne neljä minuuttia, joiden päästä näyttötaululla luvattiin kulkuneuvon tulevan. Tosin kävipä joskus toisinkin päin. Tutuksi on tullut sana 'perturbation', jolla näihin viivästyksiin ja liikennehäiriöhin viitataan.

Ruokailu ei täällä tosiaan ole pikainen tapahtuma, ei edes suomalaiskokoonpanolla, sillä tarjoilutahti on useimmissa paikoissa hyvin verkkainen. Jopa kansainvälisen ketjun hampurilaispaikassa annoksia odoteltiin tovi jos toinenkin ja äidiltäni meinasi usko loppua pizzaa noutaessa, kun tilatessa luvatun kymmenen minuutin sijaan aikaa kului 40 minuuttia. Äiti ehti jo käydä kahdesti kiusaamassa ranskalaisia kyselemällä, ovatko unohtaneet ne pizzat. Viime torstaina oli työlounaalla vakioravintolassakin niin hidasta, että jopa ranskalaisella petti kärsivällisyys ja poistuimme juomatta kahveja ja keitimme ne verstaalla. Viimeviikkoinen taisi olla mielessä vielä eilen, sillä emme menneet lounaalla ulos syömään. Haimme vain eväsleivät leipomosta, koska piti saada asiakastilaus valmiiksi työpäivän loppuun mennessä. Ravintolalounas olisi vaarantanut tuon toimituksen.

Jalkapallokisat ovat vallanneet kaupungin. Keskusaukio Bellecour on ollut katsomo- ja anniskelutelttarakennelmien alla koko tämän ajan kun olen täällä ollut. En siis tule näkemään sitä ollenkaan koko kuukauden aikana. Terrorismin uhka on koko ajan läsnä ja kaduilla on valtavasti aseistettuja poliisijoukkoja ja muita vartijoita. Viikonlopun aikana minunkin reppuni ja kassini tutkittiin maauimalaan ja ostoskeskukseen mennessä.

Lopuksi vielä muutamia kuvia viikonlopun retkiltä Piscine du Rhône-uimalaan, eläintarhaan ja Croix-Roussen kaupunginosaan, jossa ihailtiin seinämaalauksia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.